Hva er polocrosse?

bpoule lineup mot hollandPolocrosse er en lagidrett med hester. Polocrosse er beslektet med polo og lacrosse. Polocrosse skiller seg fra polo først og fremst ved at en i polo slår en hard liten ball med en kølle, mens en i polocrosse bruker en myk gummiball som fanges i en racket og kastes fra spiller til spiller til den kan kastes mellom to målstolper som står 2,5 meter fra hverandre. Det er ikke lov å være nærmere mål enn 10 meter idet det ”skytes”. Det laget som scorer flest mål vinner.

Se introvideo om polocrosse her – det er flere episoder som alle ligger på youtube.

Se vår brosjyre her: NPF – brosjyre 

I Norge spiller vi etter det britiske regelverket. Det kan du finne her.

20080510-IMG_3939

Det er 3 spillere fra hvert lag på banen samtidig: en angriper, en midtbanespiller og en forsvarer. Når et lag har ballen, forsøker det andre laget å vinne den, ved å takle ballføreren, og forsøke å slå ballen ut av racketen hans.

Polocrosseracketen likner en håv eller et sommerfuglnett. Ballen er ca 10 cm i diameter, som en appelsin. Spillerne fanger ballen i racketen og passer den fra spiller til spiller. Ballen kan kastes eller slynges ut av racketen.

Polocrosse er enkelt å spille og å forstå. Et lag består av 6 spillere, og er delt i to avdelinger, hver med 3 spillere, som skiftes om å spille chukkas (omganger) på inntil 8 minutter. En kamp består vanligvis av 6 – 8 chukkas. Summen av mål som er scoret av de to avdelingene utgjør lagets scoringer i kampen.

Hva trenger jeg for å spille, og hva koster det å spille?

Utstyr

Deltar du på et introduksjonskurs behøver du ikke å melde deg inn, og du får låne racket gratis. Anskaffelse av egen racket og ball koster ca kr. 1000. Ut over dette kreves det bare vanlig rideutstyr, men spesielt verneutstyr er å få kjøpt, om man ønsker det. Det gjelder f eks polocrossehjelm med ansiktsbeskyttelse og knebeskyttere. Hesten skal ha gummikopper og bandasjer på bena.

20090705-IMG_9779

Hester

De fleste ponnier og hester kan brukes til polocrosse. Det kreves ikke så veldig mange gangers trening før nye hester kan benyttes til øvelser og lett kampspill. Har du egen hest eller tilgang til en, kan klubben hjelpe deg med råd og vink om hvordan du kan tilvende den til racket og ball, til å ris med énhånds tøylefatning og til takling av andre hester.

Hvis du ikke har tilgang til egen hest er det ved enkelte av treningene våre anledning til å leie hest for dagen.

Enten du er relativt fersk som rytter, eller har prøvd ”alt” på hesteryggen, er polocrosse en idrett som har mye å by på.

Dersom dere er en gjeng som er interessert, vil Norges Polocrosseforbund hjelpe dere med å komme i gang der dere rir.